Lån

Lån


När du köper bostad i Spanien kan du också om du vill ansöka om ett lån i en spansk bank. Max lånetiden är ca. 25 år. Lånet skall vara tillbaka betalt innan du fyller 70 år.(eller när den yngsta i ett äktenskap fyller 70 år) Lånets garanti är bostaden. Lånets ränta är för tillfället ca. 2,75 – 3,25%. Lånets öppningskostnader är ca.1%.

Dokument som behövs för låneansökan: 

Giltigt pass, N.I.E nummer eller residence intyg.
Senaste års skatteintyg.
De 3 senaste lönekvittona.
Kontoutdrag för de senaste 6 månaderna.

Av företag behövs dessutom en resultaträkning, balansräkning och ett handelsregisterutdrag. Dokumenten måste vara översatta till spanska. I allmänhet måste översättningar göras hos en officiell översättare och försedda med apostille. De begärda dokumenten varierar per bank. Det är också bra att ange tillgångar och egendom i Finland.

Banken uppskattar bostadens värde:

Förutsättningarna för att få lån är att banken gör en värdering av lägenheten. 60 – 70 % får man ta ta lån mot bankens värdering eller inköpssumman, beroende på vilken summa är lägre.
Det kan ta upp till 2 – 3 veckor beroende på bank och årstid för att göra en värdering, tålamod behövs. Köparen betalar bankens värderingskostnader, som beror på bostadens värde. Priset är ca. 250 – 450 €.